Voor het eerst zwemmen met je baby:

handige tips!

De eerste keer zwemmen met je baby, superleuk! Maar vanaf wanneer mag je baby nu eigenlijk zwemmen? Wat heb je allemaal nodig? Hoe zit het met omkleden? Kun je beter kiezen voor vrij zwemmen of babyzwemmen? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet!

Vanaf wanneer mag mijn baby voor het eerst zwemmen?

Vanaf 3 maanden kun je met je baby voor het eerst gaan zwemmen. Mits je baby natuurlijk goed en gezond groeit. Tot de 3 maanden is je baby erg kwetsbaar voor infecties en kan hij zichzelf nog niet goed warmhouden. Vaak wordt aangegeven dat zwemmen kan na de eerste vaccinatie, dit heeft niet met de vaccinatie zelf te maken maar met de leeftijd van je baby. De eerste vaccinatie krijgt het kindje op 2 maanden, maar wachten met zwemmen tot de drie maanden is beter. Verwacht van de eerste keer zwemmen niet te veel, je baby zal het namelijk nog niet zo lang volhouden. Het is dan ook verstandig om voor de eerste keer niet langer dan vijftien tot twintig minuten te zwemmen. Wanneer je ziet dat je kindje het koud krijgt, ga dan direct het water uit. Kies ook eerder voor een subtropisch zwembad, deze zwembaden zijn vaak net iets warmer.


Wat neem ik mee naar het zwembad?

Voor je baby

Natuurlijk neem je een paar uitwasbare of wegwerp luiers mee naar het zwembad. Een leuke toevoeging is een zwembroekje of badpak. Neem ook een lekkere dikke handdoek mee om je baby af te drogen en een cape of badjas om je baby warm te houden. Ook is het niet onverstandig om het chloor af te spoelen met een lekkere douchegel en shampoo. Vergeet ook voor na het zwemmen geen warme en droge kleding, een flesje melk en billendoekjes. En vergeet ook geen leuk bad speeltje voor in het zwembad.


Voor jezelf

Uiteraad mag je voor jezelf ook een aantal spullen niet vergeten! Niet geheel onbelangrijk is je zwemkleding, een handoek en slippers. Het kan namelijk erg glad zijn en wanneer je met je baby langs het zwembad paradeert wil je natuurlijk niet uitglijden. Douchegel en shampoo kun je eventueel van je baby gebruiken of ook voor jezelf meenemen.

Tips voor vóór en tijdens het zwemmen

Je kunt ervoor kiezen om je baby voor het zwemmen te voeden. Een baby die honger heeft kan zich moeilijk ontspannen. Let er wel op dat je niet te kort van te voren voedt, aangezien de kans op spugen dan hoger is.


Laat je baby eerst lekker wennen en ga niet te snel! Probeer niks te forceren, want zwemmen moet leuk blijven. Een handige tip is om een bad speeltje mee te nemen, zo kun je tijdens het zwemmen je baby een beetje afleiden. Tijdens het zwemmen zal je baby veel prikkels krijgen, merk je dat het te veel wordt ga dan gewoon het water uit en probeer het de volgende keer opnieuw.


Ook is het verstandig om een extra persoon mee te nemen. De eerste keer zwemmen kan vaak erg spannend zijn en het is daarom handig om af een toe een extra handje hulp te hebben.

Tips voor het omkleden van je baby

Veel zwembaden hebben een mama en kind kleedruimte! Deze kamer is er speciaal op gericht dat je je baby makkelijk kan omkleden.


Voor het zwemmen

Het is super fijn om thuis alvast zelf je badkleding aan te trekken. Je kunt je tijdens het omkleden in het zwembad dan vooral op je baby focussen! Trek de zwemluier bij je baby pas aan als je op het zwembad bent, deze luiers lekken namelijk sneller door.


Na het zwemmen

Na het zwemmen kun je lekker samen douchen met je baby! De shampoo en douchegel van Naïf zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zijn geschikt voor de gevoelige huid. Echt een aanrader voor na het zwemmen! Zorg altijd dat je als eerst je baby afdroogt en warm aankleedt. Baby’s verliezen namelijk nog snel hun lichaamswarmte. Eventueel kun je je baby ook nog lekker insmeren om een droge huid te voorkomen.

Babyzwemmen of vrij zwemmen?

Je kunt er voor kiezen om lekker zelf te gaan zwemmen of met een groep te gaan babyzwemmen. Wat kies je nou? Dat is helemaal aan jou! Wij hebben een aantal punten voor je op een rijtje gezet, waardoor je misschien makkelijker een keuze kan maken.


Babyzwemmen

Tijdens het babyzwemmen wordt je stapje voor stapje begeleid in het zwemmen met je baby. Je bent met een gezellige groep ouders en het babyzwemmen is vaak op een vast moment in de week. Ook heb je bij het babyzwemmen geen extra persoon nodig.


Vrij zwemmen

Met het vrij zwemmen zijn jij en je baby helemaal op elkaar gericht. Je kan je eigen tempo bepalen en kan gaan op ieder moment dat uitkomt. Een extra persoon meenemen is verstandig om af en toe ook een keer je handen vrij te hebben.


Tips voor na het zwemmen

Zwemmen is erg inspannend en daar krijgen baby’s honger van! Geef dus een lekker flesje melk na het zwemmen. Hierna zal je baby lekker in slaap vallen. Door de vele prikkels van het zwemmen worden kinderen vaak erg moe. Plan dus na het zwemmen liever geen drukke activiteiten meer.

Wanneer mag mijn baby niet zwemmen?

Wanneer je baby ziek is, is het niet verstandig om te zwemmen. Ook wanneer je baby te vroeg is geboren of niet goed groeit is het beter om nog even te wachten en met je arts af te stemmen wat je het beste kunt doen.

Ook interessant!

Wanddecoratie babykamer!


Baby's eerste sinterklaas!


Bibs speen, alle infomatie!