Checklist zwangerschap:

alles wat je moet regelen!


Wauw je bent zwanger, gefeliciteerd! In deze negen maanden groeit er een prachtig klein wonder in je buik. Je hebt vast wel eens van het zwangerschapskwaaltje "vergeetachtigheid" gehoord? Met deze checklist vergeet je in ieder geval niet wat je allemaal moet regelen! Wij hebben alle zaken voor je op een rijtje gezet!

Kinderwens

Ook met een kinderwens is het verstandig om alvast op een aantal dingen te letten! Het is belangrijk om alvast op je eten en drinken te letten en om alvast foliumzuur en extra vitamines te slikken.

Eerste trimester - week 1 tot en met week 12

Tussen week 4 & 6

Tussen de vier en zes weken is de zwangerschapstest betrouwbaar. Het is het beste om te testen wanneer je één of meer dagen overtijd bent.

Ben je zwanger? Gefeliciteerd, je kunt nu een afspraak maken bij de verloskundige!


Tussen week 8 & 10

De eerste afspraak met de verloskundige zal tussen week en acht en tien plaatsvinden. De eerste controle is altijd erg uitgebreid.


Tussen week 9 & 14

Je kunt nu een combinatietest of NIPT doen.


Tussen week 10 & 12

Het is tijd voor de termijnecho, vaak is dit ook de eerste echo.


Tussen week 11 & 12

Het is misschien nog wat vroeg, maar denk alvast na over kinderopvang en kraamzorg. Het is het beste om dit zo vroeg mogelijk te regelen, een kinderopvang kan namelijk een wachtlijst hebben. Meld ook aan je zorgverzekeraar dat je zwanger bent. (Doe dit in ieder geval voor de vijfde maand)


Tweede trimester - week 13 tot en met week 26

13 weken

Het eerste trimester is alweer voorbij! Na dit trimester vertellen veel vrouwen dat ze zwanger zijn.


14 weken

Je buikje begint nu al een beetje zichtbaar te worden. Het is tijd om je eerste zwangerschaps outfit te scoren!


15 weken

Wil je meedoen aan een zwangerschapscursus? Schrijf je op tijd in!

Wanneer je je in deze week inschrijft ben je bijna verzekerd van een plekje. Deze cursus start meestal tussen de 24 en 28 weken.


15-20 weken

Wanneer je niet getrouwd bent is het verstandig om tussen deze weken de erkenning van je kind te regelen.


16 weken

Ben je nieuwsgierig en wil je graag weten wat het geslacht van je kindje wordt? Kies dan voor een pretecho, daarbij kun je het soms met 16 weken al zien! Wanneer je een vruchtwaterpunctie krijgt zal deze ook vaak bij 16 weken plaatsvinden.16-17 weken

Het is alweer tijd voor de tweede afspraak bij de verloskundige. Vanaf nu zal je de verloskundige ongeveer eens in de vier weken gaan zien.


18 weken

Weet je al waar je wil bevallen? Thuis of in het ziekenhuis? Deze week kun je er eens goed over nadenken.


20 weken

Wat gaat de tijd snel hè? Het is alweer tijd voor de 20 weken echo!


21 weken

Vraag een zwangerschapsverklaring aan je verloskundige. Met deze verklaring kan je werkgever je zwangerschapsverlof bepalen.


22 weken

Regel zwangerschapsverlof en eventueel ouderschapsverlof. Wanneer je als je weer gaat werken nog borstvoeding wilt geven is het verstandig om hier ook afspraken over te maken met je werkgever. Zo kunnen er geen misverstanden tussen jou en je werkgever ontstaan voor als je weer aan de slag gaat.


24 weken

Let op! Dit is het wettelijk uiterlijke moment om aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent.


Ook in het tweede trimester

Shop till you drop! Tijdens dit trimester kun je lekker voor jezelf en je baby shoppen. Koop de babyuitzet, regel een luiertas met inhoud en maak de babykamer in orde (Houdt hierbij rekening met eventuele langere levertijden). Ook bedenk je vaak in dit trimester de naam van je baby!

Derde trimester - week 27 tot en met de bevaling

27 weken

Vanaf nu ga je de verloskundige vaker zien. Je zal ongeveer om de drie weken een bezoekje aan je verloskundige brengen.


28 weken

Heerlijk nog even genieten van een welverdiende vakantie? Ga je met het vliegtuig? Vergeet dan niet dat luchtvaartmaatschappijen vanaf week 28 een zwangerschapsverklaring vragen!


29-35 weken

Wil je borstvoeding geven of kies je liever voor flesvoeding? Je hebt nog even tijd om hier over na te denken.


34 weken

Vanaf deze week kun je het kraampakket aanvragen bij je zorgverzekeraar.


34-36 weken

Eindelijk, je zwangerschapsverlof begint! Tijd om nog even lekker te relaxen en de laatste dingen te regelen voordat je baby komt.


35 weken

Ga je borstvoeding geven? Dan is het nu een mooie tijd om een voedingsbeha aan te schaffen.


36-37 weken

Zet je bed op klossen en maak de vluchttas klaar. Je vluchttas bestaat uit het kraampakket, wat je eerder hebt aangevraagd.     


37 weken

Loop nog even deze checklist na! Heb je alles geregeld, is alles in huis? Sla ook alvast de beschuit met muisjes in.


Ook in het derde trimester

Weet je de naam van je kindje al of ben je er nog niet helemaal uit? Denk er in dit trimester nog even goed over na, want voor je het weet is de dag van de bevalling aangebroken.   


Denk na over de geboortekaartjes en bedenk een mooie en passende geboortetekst. Dit kun je combineren en alvast online klaarzetten. Zo hoef je na de bevalling alleen de laatste ontbrekende gegevens toe te voegen.


Wil je een kraamfeest of juist liever kraamvisite? Denk hier in dit trimester ook alvast over na. Voor een kraamfeest moet je vaak nog extra dingen regelen.


Ook is het in dit trimester belangrijk om een geboorteplan uit te werken. Zo ben je helemaal voorbereid op je bevalling en heb je er even goed bij stil kunnen staan. Wij wensen je in ieder geval heel veel succes met de bevalling!Na de bevalling

Ben je in het ziekenhuis bevallen? Geef de geboortegegevens dan direct na de bevalling door aan het kraambureau. Binnen 3 dagen dien je geboorteaangifte te doen.

Ook is het verstandig om zo snel mogelijk de geboortekaartjes te bestellen en versturen. Doe dit in ieder geval in de eerste week.

Ook dien je binnen 4 maanden je baby bij je op je zorgverzekering te schrijven en kinderbijslag te regelen. Hier krijg je bericht over van de SVB. Verder dien je in het loop van het eerste jaar een voogd aan te wijzen voor je baby.